פרופסור דוד צדוק
מומחה למחלות עיניים, קטרקט, ניתוחי קרנית ולעין יבשה

הקטרקט – עכירות בעדשה

קטרקט הוא מצב של עכירות בעדשת העין הדורש תיקון באמצעות ניתוח. העדשה מאפשרת מעבר קרני אור מבחוץ לתוך העין וכאשר מתפתחת עכירות נוצר קושי במעבר אור והתמונה הופכת מטושטשת ומעורפלת.

קטרקט מתפתח לרוב בשתי העיניים אך ייתכן שתורגש הפרעה רק בעין אחת או בשתי העיניים רק בקצב שונה.
הסימנים הקליניים כתוצאה מהגיל מתחילים בגילאי 50 עד 60 כאשר 40% מכלל האוכלוסיה מפתחים סימנים מעל גיל 60. 

תחום ניתוחי הקטרקט עבר שינויים מהפכניים בשנים האחרונות ובאמצעות עדשות פרימיום מיוחדות ניתן לתקן את הראיה ואף להיפטר ממשקפיים.

כמו כן הטכנולוגיה מאפשרת כיום את הניתוח כבר בתחילת התפתחות הקטרקט ובכך עוצרת אותו לפני יצירת הנזק לראייה.

להמשך קריאה>>

עדשות תוך עיניות לניתוח קטרקט

קיימים מספר סוגים של עדשות תוך – עיניות המושתלות בניתוח קטרקטעדשות עם מרחק מוקד אחד, עדשות מולטיפוקליות, עדשות אספריות, עדשות טוריות (לתיקון אסטיגמטיזם), עדשות צהובות, עדשות אקומודטיביות.

עדשה עם מרחק מוקד אחד – זו העדשה הנפוצה ביותר. עדשה זו נועדה לתקן קוצר ראייה או רוחק ראיה. לרוב תושתל עדשה שתתקן ראייה לרחוק. סביר להניח שיישאר מספר קטן של משקפיים לרחוק מאחר ולעולם לא ניתן להבטיח ראיה מושלמת לרחוק ללא משקפיים. כמו כן המנותח יזדקק למשקפי קריאה על מנת לתקן את הראייה לקרוב.

עדשה רב מוקדית (מולטיפוקלית) – למרות שם העדשה זו לא עדשה מולטיפוקלית אמיתית כמו עדשות המשקפיים המאפשרות לראות היטב לכל מרחק אלא זו עדשה המאפשרת לראות דיי טוב למספר טווחי ראייה: קרוב, ביניים ורחוק. בעדשות אלה יש ויתור מסוים על איכות הראיה בתמורה לירידה בצורך להרכיב משקפיים. עדשות אלה דורשות הסתגלות ואינן מתאימות לאנשים הדורשים תוצאה מושלמת.

עדשות אספריות – עדשות המתקנות עיוותים בשבירת האור העובר דרך הקרנית. קיימים מספר סוגים של עדשה כזו המיוצרים ע"י יצרנים שונים כאשר כל יצרן טוען לעליונות טכנולוגית. בשלב זה אין הוכחה ברורה ליעילותן.

עדשות טוריות   עדשות לתיקון אסטיגמטיזם קרניתי, מצב בו הקרנית אליפטית וגורמת להפרעה בראיה. בעדשות אלה מוטבע צילינדר (בדומה למשקפיים) המתקן עיוות זה ומפחית את התלות במשקפיים לרחוק לאחר הניתוח.

עדשות צהובות – עדשות המסננות אור כחול אשר תיאורטית עלול לפגוע ברשתית. אין הוכחה ברורה ליעילות עדשה זו במניעת נזק לרשתית.

עדשות אקומודטיביות – עדשה עם כוח אופטי משתנה המאפשרת לקבל תמונה חדה לכל מרחק. עדשות אלה עדיין בחיתוליהן ואינן מספקות את אשר היצרנים מבטיחים.

הטיפול בקטרקט – 97% הצלחה. ניתוח פשוט והעיניים חוזרות לאיכות 

כדי לראות שוב בחדות ולהימנע מנפילות, חבלות ושלל בעיות, הטיפול היחיד הנחשב כיעיל הוא ניתוח. במהלך הניתוח מסירים את העדשה העכורה ומשתילים במקומה עדשה מלאכותית המחליפה את תפקידה האופטי של העדשה שהוצאה.

לאחר הסבר מהרופא, כחלק מתכנון הניתוח, מחליטים יחד מהי העדשה העדיפה: עדשה רגילה (מרחק מוקד אחד) המתקן קוצר או רוחק ראיה או עדשה מתקדמת (עדשות טוריות הכוללות צילינדר או עדשות מולטיפוקליות).

שאלה לרופא