טיפולים תרופתיים לעין יבשה
על פי תוצאות מחקרים שונים מניחים שיותר מארבעה מליון אנשים בארה"ב סובלים מיובש בעיניים. חקר סינדרום העין היבש (keratoconjunctivitis sicca) התקדם מאוד בשנים האחרונות ומאפשר הבנה טובה יותר של הפתופיזיולוגיה, המנגנון והתקדמות המחלה. התקדמות זו בידע לוותה בטיפול ממוקד יותר, וטיפולים חדשים המכוונים לפתופיזיולגיה שבבסיס המחלה. בעוד שבעבר הטיפולים בעין יבשה נועדו להחליף את הנוזלים שאבדו בדמעות , הרי כיום יש טיפול המכוון לתהליך הדלקתי שזוהה כחלק מתסמונת העין היבשה.
באופן מסורתי הטיפול בעין יבשה הינו טיפול להקלה והרגעה ומתבסס בעיקרו על תחליפי דמעות ללא טיפול בגורמי המחלה. במשך השנים שופר הרכב תחליפי הדמעות עם שיפור הצמיגות וחומר הסיכה, ופיתוח תמיסות ללא חומר משמר על מנת למנוע פגיעה בקרנית. עם זאת, למרות השימוש הנפוץ בהם והשיפור בתחושת היובש וחדות הראיה חומרים אלה לא מייצרים דמעות טבעיות, לא מהווים תחליף לזרימה קבועה של דמעות ,לא מטפלים בבעיה הבסיסית ולא מטפלים בנזק שעלול להיגרם לאורך זמן מהיובש. כיום ידוע שתסמונת העין היבשה מקורה מציטוקינים ורצפטורים המשתתפים בתהליכם דלקתיים ומשפיעים על בלוטת הדמעות. התהליך הדלקתי עלול להפחית את יצור הדמעות או להשפיע על תכולת הדמעות ובכך לפגוע בשיווי המשקל של פני העין ובכך לגרום ליובש. הידע הזה הוביל לטיפולים המכוונים לדיכוי התהליכים הדלקתיים האלה.
תחליפי דמעות:
הטיפול הנפוץ ביותר ליובש הוא הזלפה מקומית של תחליפי דמעות. למרות שטיפול זה הוא רק טיפול מרגיע, השימוש בדמעות מלכותיות לעיניים יבשות הוא יעיל במקרים של יובש קל להקלת תחושת היובש והגרגירים. בתכשירים אלה נעשה שימוש בפולימרים המחקים את הגליקופרוטאינים על פני התא השומרים על הלחות. תחליפי הדמעות מופעים בצורת נוזל, ג'ל או משחה. ההבדל העיקרי בין התכשירים השונים הוא בצמיגות, ההרכב וחומר השימור. הצמיגות מאפיינת את הצפיפות היחסית של התכשיר המשקפת את משך הזמן שהחומר נמצא על פני שטח העין. חומרים המוספים לתחליפי הדמעות על מנת לעלות את צמיגותם כוללים:
carboxymethylcellulose (Refresh, Thera Tears), hydroxymethylcellulose (Tears Naturale, GenTeal) , polyvinyl alcohol (Hypotears), carbomer (Refresh Endura), dextran, gelatin, glycerin, hydroxypropyl methylcellulose, methylcellulose, poloxamer, polysorbate, propylene glycol, and polyvinylpyrrolidone
התכשירים עם הצמיגות הנמוכה משמשים בדרך כלל במקרים קלים של יובש מאחר והם מטשטשים פחות את הראיה. ככל שהיובש מחריף יש צורך בתכשיר צמיג יותר על מנת להקל על התסמינים אך אלה מטשטשים את הראיה.
למרות החשיבות הרבה של פגיעה בשכבת הריר (mucus) בעיניים יבשות, יש מעט מאוד תכשירים המטפלים בשכבה זו של הדמעות. בחלק מהחולים עם עיניים יבשות הריר צמיג מאוד ויוצר מעין חוטים על פני העין דבר המכאיב מאוד. במצבים אלה ניתן להשתמש בתכשירי מוקומיסט 10% שלהם אורך חיים קצר (60 יום) ויש לשמרם בקירור.
החלב (Lipids) מופעים בעיקר כמשחות. המשחות האלה נועדו להקל על החולים במשך הלילה ובבוקר עם פקיחת העיניים. חלב בטיפות עיניים נמצא בתכשיר ה- Refresh Endura . תרחיף זה מכיל
Castor oil שהינו שמן המופק מזרעי הצמח הטרופי Castor oil ובשמו הבוטני Ricinus Communis.
אחד החסרונות הבולטים של תכשירי הדמעות המלכותיות הוא השימוש בחומר משמר וחומרים מייצבים. חומרים אלה מייצבים את התמיסה, מונעים זיהום וצמיחת חיידקים ובכך מאריכים את חיי המדף של התכשירים. חומרי השימור הנפוצים הם תרכובות אמוניה (benzalkonium chloride, benzododecinium bromide, cetrimide, polyquad) אלכוהול (chlorobutanol) וחומרים אחרים (chlorhexidine, sorbic acid, potassium sorbate, boric acid, biguanides). החומר thimerosal שהיה נפוץ בעבר אינו בשימוש עקב רעילותו לרקמות והתגובה האלרגית שהוא מעורר.
למרות הריכוז הנמוך של חומרים משמרים אלה בדמעות המלכותיות, שימוש ממושך בהם, על משטח פני עין הפגוע ממילא עקב יובש, עלול להחמיר את מחלת פני שטח העין. הבנזקוליום כלוריד רעיל במיוחד לפני שטח העין עקב יכולתו להמיס את שומנים בדפנות התא. מצב זה חמור יותר בחסר דמעות מאחר ואין מה שידלל את החומר והוא נמצא זמן רב יותר במגע עם התאים. על כן, לחולים הנדרשים להזליף תחליפי דמעות מספר רב של פעמים במשך היום ממומלץ להשתמש בתחליפי דמעות ללא חומר שימור.
לפיתוח תמיסות ללא חומר שימור תרומה רבה בהרכב תחליפי הדמעות. יש שתי חסרונות לבקבוקונים החד פעמיים. האחד, הם יקרים יותר בהשוואה לבקבוקים עם חומר משמר. השני, הם עלולים לגרום להיענות נמוכה לטיפול מאחר והחולים נדרשים לשאת כמות גדולה של בקבוקונים. אחד הפתרונות האפשריים הוא בקבוק עם פיה חד כיוונית שתמנע את נדידת החיידקים לתוך הבקבוק (כדוגמת ה Hylocomod).
תוסף אחר בתכשירי דמעות מלכותיות הוא בופר (buffer) שתפקידו לשמור על חומציות הדמעות הטבעית (pH 7.4) עד כמה שניתן. זה חשוב מאחר וידוע שתאי האפיתל בשטח פני העין מתפקדים רק בטווח צר מאוד של חומציות. בעבר הודגם שהזלפת טיפות עיניים גורמת לעליית החומציות ואחר כך לירידת החומציות למצב בסיסי עד לאיזון לאחר כ 2 דקות. הבופר הטבעי בדמעות הוא הביקרבונט על כן הוא וחומרים אחרים (phosphates, acetates, citrates, borates, sodium hydroxide) מוספים לתחליפי הדמעות על מנת לעשותם מעט בסיסיים כך שיהיו נוחים יותר לעין בהשוואה לתמיסות החומציות או הנייטרליות.
פיתוח תמיסות היפוטוניות נבע מההבנה של חשיבות האוסמולריות והאלקטרוליטים בשמירת פני השטח. בעיניים יבשות אוסמולריות הדמעות עולה כמו גם ריכוז האלקטרוליטים
(sodium, potassium, calcium, magnesium, bicarbonate). תמיסות היפרטוניות פוגעות בתאים ע"י משיכת נוזלים מתוך התאים.
גירוי תרופתי ליצירת דמעות
תרופות מעודדות הפרשה כמו תרופות מוקוליטיות (Bromhexine, Ambroxol), תרופות כולינרגיות
(Pilocarpine)ו-Eledoisin משמשות לגירוי בלוטת הדמע לייצר דמעות. באופן כללי תרופות המעלות רמת cAMP, cGMP עשויות לעלות הפרשת דמעות.
Bromhexine ונגזרתו ambroxol גורמים להפרשת דמעות אך תופעות הלוואי כמו בחילות, הזעה ופריחה מגבילים את שימושם. Eledoisin המופק מבלוטות רוק תמנון ים התיכון נמצא בשימוש במספר מדינות באירופה אך יעילותו בטיפול בעין יבשה לא הוכח.
השימוש בפילוקרפין כטיפות עיניים לא משפר את הפרשת הדמעות לעומת זאת השימוש בכדורי פילוקרפין (5 מ"ג 4 פעמים ביום, Salagen) גורם להפרשת דמעות מוגברת ומשפר את הסימפטומים של יובש בעיניים ובפה בחולי סיוגרן (Sjogren's syndrome). תופעת הלוואי העיקרית היא הזעה רבה, הטלת שתן תכופה, שלשולים, וסומק. Salagen אסורה לחולים עם זווית צרה עקב הסיכון לברקית חדה סגורת זווית. יש להזהיר את המטופלים מפני טשטוש ראיה, עקב כיווץ האישון, בעיקר בתנאי תאורה חלשה. תרופה כולינרגית אחרת להגברת הפרשת דמעות היא ה (Evoxac) Cevimeline. לתרופה זו אופייניות גבוהה יותר לרצפטורים המוסקרינים בבלוטות הדמע בהשוואה לפילוקרפין ולכן יעילותה גבוהה יותר עם פחות תופעות לוואי (תרופה זו פותחה במכון הביולוגי בנס ציונה ולא ניתן לרוכשה בישראל).
הטיפול בתרופות המגרות ליצירת דמעות עשוי להיות בעייתי כאשר נגרם נזק לבלוטת הדמעות או לצינוריות המובילות את הדמעות מהבלוטה. יתכן גם וגירוי בלוטות דמע ולחמית מודלקות, כמו בחולים עם עין יבשה, יגרום לשחרור דמעות עם חומרים דלקתיים דבר שיחמיר את המחלה.
טיפולים נוגדי דלקת
ההכרה בחלקה של הדלקת כגורמת לעין יבשה עקב נזק לבלוטות הדמע וללחמית הביא למסקנה שיש צורך בטיפול נוגד דלקת במחלת העין היבשה. טיפול בסטרואידים ללא חומר משמר הינו טיפול יעיל להפחתת הדלקת ושיפור מצב שטח פני העין בחולים עם עין יבשה. לרוע המזל לטיפול מקומי ממושך בסטרואידים תופעות לוואי כירוד וברקית המונעים שימוש ממושך בתרופה זו. הסטרואידים יעילים מאוד כטיפול לזמן קצר בעת התלקחות הדלקת.
בשימוש ממושך יתכן וה- Cyclosporin A (צ"א) יהיה יעיל. הצ"א הינו חומר אימיונוסופרסיבי המשפיע על תאי T ומדכא פעילות דלקתית. במחקרים שונים הוכח שטיפול מקומי ב-
(cyclosporine A 0.05%, Allergan Pharmaceuticals) Restasis השפיע לטובה על התסמינים והסימנים בחולים עם עין יבשה. במחקרים אחרים הודגמה ירידה בתאי הדלקת ובסמנים דלקתיים ועליה במספר תאי הגביע . לא דווחו תופעות לוואי גופניות וכן לא ניתן לזהות את החומר בדם. לתרופה זו שתי בעיות עיקריות והן החומר בו מומס הצ"א (Refersh – Endura) יעיל כמעט באותה מידה כמו התרופה עצמה (ולכן לקח לחברה זמן רב מאוד לקבל אישור FDA), וכן התרופה משפיעה על תאי T להם מחצית חיים של 110 ימים לכן צפוי שהתרופה תשפיע רק לאחר כשלושה חודשים מנטילתה.
משחת פרוטופיק הינה תרופה נוספת עם מנגנון פעולה דומה לזה של הציקלוספורין ויעילה ממנה אך השימוש בה הינו שימוש חורג מההתוויה לה נרשמה התרופה לטיפול בדלקות עור.
לאנדרוגנים תפקיד חשוב במנגנון ייצור הדמעות וכנוגדי דלקת במשטח פני העין. במחקרים שונים הועלתה הסברה שחסר אנדרוגנים בנשים עם יובש בעיניים תורם להפרעה בתפקוד בלוטות ה meibomian, אי יציבות משטח הדמעות ואידוי מוגבר של הדמעות. שימוש בטסטוסטרון כטיפות עיניים נמצא בניסויים קליניים.
הרפואה האלטרנטיבית הציעה גישה נוספת להפחתת הדלקת הקשורה לעין יבשה. שתי חומצות השומן ההכרחיות החשובות ביותר הן אומגה 6 (linolenic acid) ואומגה 3 (gamma-linolenic acid). חומצת השומן אומגה 6 המצויה בחלב, גלידה, פיצה, בשר בקר וחמאה היא מעודדת דלקת. חומצת השומן אומגה 3 המצויה בזרעי פשתן ודגים היא אנטי דלקתית ומשפרת את הפרשות בלוטת ה meibomian. חומצת השומן אומגה 3 הופכת בגוף לחומר Ecosapentanoic acid. חומר זה משפיע במספר דרכים: המטבוליטים שלו הם חומרים נוגדי דלקת, מעקב ייצור חומצה ארכידונית, מעקב הפיכת חומצה ארכידונית לחומרים מעודדי דלקת, דוחף את מטבוליזם חומצות האומגה 6 לפרוסטגלדינים נוגדי דלקת. אין מחקרים מבוקרים המדגימים את יעילות הטיפול בחומצות שומן אומגה 3.
מאחר ואין תרופה נוגדת דלקת אחת יעילה בכל המקרים נראה שבעתיד הטיפול האנטי-דלקתי בעיניים יבשות עשוי לכלול שילוב של שימוש לזמן קצר בסטרואידים, שימוש לזמן ממושך בתרופות אימיונוסופרסיביות, טיפול הורמונלי ותוספי תזונה.
סרום אוטולוגי
הטיפול בסרום בעיניים יבשות עשוי לעזור כאשר טיפולים אחרים כשלו. המנגנון בו הסרום משפיע על העין לא ידוע, יתכן שהחלבונים, ויטמין A וגורמי הצמיחה מגינים ומרפאים את שטח פני העין. יש להיזהר מפני זיהום הסרום שאינו מכיל חומרי שימור. את הסרום ניתן להזליף ללא דילול או לדללו בתחליפי דמעות .
ויטמין A
ויטמין A נמצא בדמעות והוכח כחסר בעיניים יבשות. יעילות הטיפול המקומי בויטמין A עדיין לא הוכחה. חסר בדמעות של ויטמין זה גורם לקרטיניזציה והתרבות תאי האפיתל עם התמעטות תאי הגביע. הטיפול בויטמין A עשוי לטפל בתופעות אלה.
לסיכום, בעוד אנו ממתינים לטיפולים בגורמים העומדים בבסיס מחלת היובש בעיניים, הטיפול העיקרי העומד לרשותנו היום בחולים עם עין יבשה הוא עדיין הטיפול המרגיע והמקל המשתפר עם פיתוח תחליפי הדמעות החדשים. ההבנה שתהליכים דלקתיים עומדים בבסיס העין היבשה עקב נזק לבלוטות הדמע ולשטח פני העין מובילה לאסטרטגיה חדשה של אימיונומודולציה של המחלה ושמירה על איזון הורמונלי בסביבת בלוטות הדמע ושטח פני העין.
תגובות
תודה
בהמשך לשאלתי אתה אומר שזה מחלה??
הרופא עניים אמר שהכול תקין ואני סובל מיובש בגלל אלרגיה עונתית
השאלה מה עלי לבדוק ואיזה טיפות ללא מרשם היית ממליץ בנתיים להקלה עד שאגיע לרופא ססיטין??
תודה
כאשר יש יובש בריריות יש לברר מחלת סיוגרן. יש הרבה תחליפי דמעות ללא חומר משמר. אני לא ממליץ על סוג מסויים
שלום אנני מבין למה מחקו את השאלה שלי?
תודה
שלום
רציתי לדעת משהו לגבי נקודות קווים שאני רואה..הייתי בבדיקה מקיפה אצל רופא עניים במרפאה ןנאמר לי שזה אלרגיה נתן אופטילסט שלא עזר זה נמשך כמה חודשים..לא היה לי לפני בעיות של יובש בעניים אבל בגלל שזה לא נראה לי אלרגיה של תקופת המעבר כי זה נמשך מעל שלושה חודשים אז פניתי לפה עברתי בדיקות מקיפות חוץ מעניים מה שסמתי לב גם זה יובש בעוד מקומות כמו שפתיים עניים פי הטבעת..לא סובל מהתייבשות ולא סכרת האם תוכל לתת לי כיון ממה נובע יובש כללי בגוף? מה עלי לעשות יש לי שוב תור לרופא העניים מה להגיד לו??
ועם אפשר בנתיים המלצה על טיפות ללא מרשם עדיף בלי חומר משמר הבנתי שססטיןטוב אהל עם חומר משמר
המצב ממש ככה עם היובש בנוסף שותה גם הרבה מיים ביום אך זה לא עוזר האם יכול להיות מחסור בויטמין כלשהוט שגורם לתופעה!?מה עלי לבדוק
תודה
קשה לי להמליץ לך על טיפול ללא בדיקה והבנה מעמיקה של המחלה
שלום רב.
הנני סובל מתופעת העין היבשה מזה כ-4 חודשים. כנראה על רקע תרופתי (אינני משתמש עוד בתרופות) ובנוסף סובל גם מטינטון.
הטיפול התחיל בעיניים התחיל בטוברקס ואח"כ לטומקס שלא הועיל כ"כ.
בהתחלה חשבו שהרקע ראומטולוגי ושללו אותו. מקבל טיפות הרטבה שאינן עוזרות לבסיס הבעיה(הילו קומוד ופרש קומוד) מבחן שירמר חיובי ביותר (0-5) המליצו לתת קומפרסים חמים על בסיס יומי, שטיפות מרובות, שימוש בויטהA פוס, ומשחת מקסיטרול על העפעפיים שאחרי שבוע הפסקתי כי העיניים היו מאוד מגורות.
המליצו להמשיך טיפול עם רסטזיס.
השאלה שלי היא כזאת – מכיוון שגם ראו שיש בעיה בהפרשה של הדמעות מהעפעפיים – האם ישנה אפשרות לדעת האם מדובר בחסימה או בבעיה בבלוטת הMGD? ישנה איזשהי הדמייה בנושא? בדיקה מעבדתית? אני יודע שישנם תוצאות חיוביות באם מדובר בחסימה במכשיר ה LIPIFLOW שהיה בשימוש בבית חולים אסף הרופא לשם מחקרך בנושא.. ואין להם באסף הרופא את המכשיר הזה יותר.. האם ידוע לך על בית חולים או מרפאה שיש להם את המכשיר? ראיתי שבאירופה משתמשים רבות במכשיר זה ודווקא בארץ לא ידוע על טיפול. אודה לכם על תשובתך. – יוני.
יוני
מכשיר הליפיפלו לא ממש יעיל. הרבה רעש על מעט מאוד הצלחות . על מנת לאבחן MGD הרופא צריך להסתכל על הבלוטות וללחוץ עליהן . ניתן להדגימן בצילום red-free
שלום.
לבת שלי יש עדשות מגע.
כשעשינו אותם עשו לה בדיקה וקבעו שיש לה יובש בעיניים ולכן לקחנו עדשות מיוחדות שמתאימות לבעלי יובש, והם המליצו לנו על הילו קומוד כטיפות.
הבת שלי משתמשת בהם אבל עדין יש לה בעיות יובש.
היא נסתה מחברות , כשהיתה בלי עדשות טיפות רפרש (אריזה כחולה polyvinyl Alcohol 1.4% / povidone 0.6%( וזה עשה לה הרגשה טובה באופן מיידי.
שאלה:
1. האם טיפות רפרש טובות גם עם עדשות מגע?
2. האם יש בהן חומר משמר, או משהו אחר שכדאי לדעת?
3. האם יש טיפות או טיפול אחר שאתה ממליץ.
תודה
1. ראשית , יש לברר מדוע לנערה צעירה יש יובש .
2. אמפולות הרפרש הן ללא חומר משמר וניתן להזליפן גם על עדשות מגע
3. יש הרבה מאוד סוגים של תחליפי דמעות ללא חומר משמר שניתן לנסות. אך דבר ראשון יש לברר האם זה יובש או תגובה אלרגית בלחמיות . נדיר יובש בילדים
דויד
היי, אני בת 21. בצבא שירתתי כתצפיתנית… לאחר שנה בשירות העיניים החלו לדמוע. אני מרכיבה משקפיים עם צילינדר ב2 העיניים,
בחודשים האחרונים בנוסף לדמעות הופיעו מעין הפרשות שקופות וכאבים בגלגל העין.. גם מרגישה לחצים וירידה בראייה.
בפעם הראשונה אצל רופאת עיניים היא אמרה שמדובר ביובש ונתנה לי טיפות(דמעות מלאכותית) וזה לא עזר. לפני כשבוע ביקרתי אצל רופא שוב והוא נתן לי סיסטיין וזילט ל7 ימים. במשך הזמן הזה הכאבים חלפו והדמעות הופחתו משמעותית.. ביומיים הראשונים ההפרשות המשיכו להופיע ולאחר מכן לא… אך לאחר 7 ימים כשהפסקתי להשתמש בטיפות הכל חזר. כאבים בגלגל העין, הפרשות שקופות מעין אחת… זה ממש בלתי נסבל היות והדמעת ממשיכה אף היא… מה זה יכול להיות? האם זה יעבור מתישהו? (יכול להיות שיש לי בעיה בניקוז הדמעות שמצריכה ניתוח, השאלה אם זה יעזור?) תודה!
קשה לענות מדוע ההפרשה והדמעת מאחר וחסרים פרטים חשובים בבדיקה . באופן כללי תחושת הדמעת, ההפרשות, והאי נוחות בעיניים יתכנו עקב דלקת לחמית אלרגית , יובש, עבודה ממושכת עם צורך למקד את העיניים לקרוב, הפרעה בניקוז הדמעות . יש להשלים בדיקה טרם ניתן לאמר מה הבעיה
עקב כאבים ודמעות בגלגל העיין פניתי לרופא אשר המליץ לי על שימוש תמידי בטיפות סיסטיין. לאחר מספר ימי שימוש אכן חל שיפור בנושא הכאבים ודמעות בגלגל העיניים. מאידך הופיעה לי תופעה של מעיין חוסר יציבות מעיין טשטוש בשינוי מצבים לדוגמא מעבר מישיבה לעמידה וכדומה. כאשר הפסקתי עם השימוש בסיסטיין התופעה הפסיקה. האם לדעתך יש קשר או שזו מקריות?
תודה
סביר להניח שזו מקריות מאחר ובטיפות העיניים אין שום תרופה המורידה לחץ דם במעבר מישיבה לעמידה כפי שאתה מתאר
כן . כדאי לקחת פרוביוטיק. עדיף היוגורט הלבן הישן של תנובה שמכיל הכי הרבה פרוביוטיק
תודה על המענה, אם כך הדבר האם שימוש בפרוביוטיקה יכול למתן את הפגיעה בחיידקים הרעים עקב שימוש בדוקסלין?
תודה
שלום
אני מטופל בדוקסילין 3 חודש ושיפור שיפור חלקי, אך עדיין רחוק מלהיות בסדר.
רציתי לדעת מה המקסימום זמן שאפשר לקחת דוקסילין כדי להגיע למצב שהעיין במצב "נקי"
כמובן שאני משלב את כול הטיפולים הממולצים נקיונות וכו
תודה
ניתן לקחת חודשים רבים אך על תשכח שזה הורג את חיידקי המעיים הטובים וכן במשמש עלולה להיות רגישות. ניתן לנסות טיפול באזיטרומיצין שנוטלים 3 ימים מידיי חודש
שלום,מצטערת על אורך ההודעה מראש
לפני כשנה עברתי ניתוח לייזר בשיטת הPRK. מאז אני סובלת מיובש קשה שמלווה בצריבות קשות בעין לאורך כל היום, ומקושי בפתיחת עיניי בבקרים(אני יודעת שזה שכיח שהיובש נמשך כל כך הרבה זמו). יש לציין שגם לפני הניתוח סבלתי מיובש אך רק בזמן שהייתי עם עדשות מגע.
מיום ליום נראה כי היובש מתחזק. בהתחלה היה מדובר רק בקושי בפתיחת העין בבוקר, לאחר חצי שנה הופיעו הצריבות ובחודשים האחרונים מדובר בסבל רצוף במהלך היום שלא פוסק. הייתי אצל המון רופאי עיניים, אין לי חסימת בתעלת הדמעות על פי בדיקה של אחד מהם.
ניסיתי את כל סוגי הטיפות והג'לים, אך אני כבר בקושי משתמשת בהם מכיון שכ10 שניות לאחר הזלפת הטיפות נראה שהן מתנדפות והצריבה חוזרת.
כמה שאלות:
1. האם התחזקות היובש מצביעה על התפתחות דלקת או מחלה חלילה?
2.האם התרופה רסטאזיס עובדת על מטופלים שסובלים מיובש כתוצאה מהליך ניתוחי או רק במצבים טבעיים שהתופעה מופיעה?
3. האם ניתן לדעת מול רופא איזה איזור בעין נפגע כתוצאה מהניתוח?
4. האם היובש הוא תוצאה של פגיעה בעצבים שמסביב לקרנית? אם כן איך הרסטאזיז עובד כי הרי עצבים לא מתחדשים.
אשמח לעזרה..כבר מיואשת..
אם תחליפי דמעות כטיפות וגלים לא עוזרים ניתן לנסות פקקים לדרכי דמעות, סרום (הכנה של טיפות עיניים מהדם שלך) , עדשות מגע סקלרליות , משחה פוטופיק וכמובן לנסות סטרואידים בטיפות עיניים להזלפה תחת פיקוח עקב תופעות לוואי בשימוש ממושך
רסטזיז אמורה לעבוד על התהליך הדלקתי שבבסיס מחלת היובש . זה עוזר רק לכ 50% מהמטופלים
יש לברר האם בלוטות החלב שבשולי העפעפיים פגועות כי אז הטיפול מעט שונה
ניתן לקרוא על יובש מנגנונים וטיפולים באתר שלי davidzadok.co.il
אחר כך היה חודש תשרי עם כל החגים. נראה שהדלקת עיניים עברה אחרי טיפול הנ"ל. פעם בחגים הילד לא הרגיש טוב – היה כמו מצונן, ולקתי אותו בערב שבת לרופא משפחה פרטי שגר על ידם. וסיפרתי לו גם על בעייה של עיניים של הילד, והוא אמר שכנראה הילד אלרגי לכל הטיפות ולא צריך לשים כלום לעיניים שלו…
אבל אחרי חודש תשרי ראיתי שעדיין עיניים שלו לא בסדר – הרבה פעמים עפעפים היו נפוכות או שהיו עגולים סגולים תחת עיניים של הילד. ושהוא חזר ללימודים לפנימייה שלו לקחתי אותו לרופא עיניים שהיה נמצא באזור של פנימייה שלו. והרופא עיניים הזה הזקן אמר שיש דלקת אלרגית לעיניים של הילד. אבחנה: Vernal Conjunctivitis. ונתן לטיפול טיפות Lotemax וטיפות Optilast למשך החודש.
וגם הוא אמר שלא צריך לשים לילד טיפות נגד היובש, כי למרות שהוא עוד מעט בן 18 אבל עדיין הוא צעיר מדי כדי להתעשק כל הזמן עם הטיפות נגד יובש.
אז התחלנו את הטיפול הזה, אבל טיפות Optilast היו מאוד צורבים לבן שלי, והוא הרבה גירד עיניים אחריהם (גם אני לא סבלתי את Optilast פעם שנתנו לי). והלכנו עוד הפעם לרופא הזקן הזה, והוא נתן לנו במקום Optilast את הטיפות RELESTAT.
אחרי חודש וחצי בנו עוד פעם אליו, והוא אמר שכבר אין דלקת אבל צריך להמשיך רק עם RELESTAT עוד חודשיים כדי שהדלקת לא יחזור…
במשך החודש הבא קראו כל מיני מיקרים בפנימייה של הבן שלי, והוא הרבה בכה, כי רצה לעזוב את הפנימייה הזאת, והרבה גירד עיניים שלו כך שנהיה גירוי עור בעפעפיים שלו.
והלכנו ורופא עיניים אחר שמה, כי כבר השתנו זמני קבלה במרפאה. והרופא הצעיר הזה (אבל מנתח) כתב: הנ"ל סובל מדלקת עיניים אלרגית, בדיקה: עפעפיים – תגובה פפלרית קלה. אבחנה: Vernal Conjunctivitis. ונתן לטיפול טיפות Sterodex ולהמשיך גם RELESTAT.
אחרי חודש וחצי הלכנו עוד הפעם אליו כדי לבדוק האם הכל בסדר, והוא עדיין אמר שצריך לשים טיפות RELESTAT קבוע, ומשחה Maxitrol ברגע שיש שעורה (כי בזמן אחרון התחילו אצל הילד אירועים חוזרים של שעורה בשתי עיניים), וגם טיפול קבוע בטיפות נגד היובש.
עכשיו השאלה מה לעשות? הילד שלי כבר בן 18, אבל הוא בחינוך מיוחד ומתנהג הרבה פעמים כמו ילד בן 9 (יש אצלו הרבה בעיות עם נקיון עצמי), ולא רוצה לשים שום טיפות עיניים ושום משחה. האם צריך בכוח לשים לו? אבל אחר כך הוא מגרד עיניים ומהטיפות ומהמשחה וזה לא נהיה יותר טוב…
סליחה, עכשיו אני ממשיך את התגודב הקודמת…
ככה היה נמשך בערך חצי שנה. ואני חשבתי במקום טיפות לנסות לילד את המשחה VitA-POS (שאני משתמש גם לעצמי), ושמתי אותה לעיניים של ילד לפני שינה. למחרת ביום שישי כשהוא חזר מפנימייה אני רואה שמשהו לא בסדר עם העיניים שלו – נראה שהם אדומים… והוא אמר לי שגירד את העיניים בגלל המשחה. ואז שמתי לו את המשחה Syntomycine (למרות שעוד עז רופא עיניים רשם לנו את Syntomycine – לא יצא לנו להשתמש בו עד לרגע הזה, רק בטיפות נגד היובש).
וביום ראשון, אני רואה שעדיין עיניים של הילד לא בסדר, הלכנו לרופא עיניים. היתה כבר רופאה עיניים אחרת. והיא כתבה שיש לעיניים של ילד: לחמית – Folliculs Hyperemia, "עיניים יבשות", Conjunctivitis. ונתנה לטיפול משחה Maxitrol וטיפות Dexamycin, וגם המליצה להמשיך עם טיפות נגד היובש.
בעוד חדשיים הלכנו עוד הפעם אל הרופאה הזאת – לבדוק אם הכל בסדר. והיא מצאה שגודל ריס בתוך העפעף התחתון בעין השמאלי ומפריע לילד. והיא הוציאה אותו… הבחנה שהיא רתבה אז: Ptosis ,Trichiasis, Dry Eyes. והמליצה להשתמש בטיפות נגד היובש האיכותיים כמו Tears Naturale Free או Hylo-Comod.
ניסיתי לשים לילד את הטיפות Hylo-Comod, ודווקא הם לא צרבו לו מהתחלה כמו טיפות אחרות! אבל אחרי כ-6 שעות, כמו שהילד סיפר (אני לא ראיתי, כי אני לא גר איתם), עיניים שלו התחילו לצרוב לו והא התחיל לגרד אותם חזק… ולמחרת ראיתי שיש אצלו דלקת – עיניים אדומות ורטובות…
ואז ביום ראשון עוד פעם הלכנו לרופאת עיניים הזאת, והיא אמרה שיש דלקת אלרגית לעיניים אבל זה לא יכול להיות בגלל Hylo-Comod (אבל מאז אני מפחד לשים לילד את הטיפות האלו). והבחנה שהיא כתבה אז: Fill out forms, Conjuctivitis Allergic. ונתנה לטיפול טיפות Zaditen ומשחה Maxitrol, ולהמשיך דמעות מלאכותיות.
המשך יבוא…
אם היובש בעיניים על רקע דלקת בריסים אז ניתן לנסות טיפול בסירופ אריתרומיצין לאורך מספר חודשים . אם תחושת הגרד בעיניים עקב אלרגיה אז יש לתת טיפול מקומי בעיניים ואין טעם בכדורים לאלרגיה
כתבתם ש"ניתן לטפל בטיפול דרך הפה לאורך חודשים רבים" – הכוונה שקיימים תרופות (כדורים) לטיפול ביובש של עיניים או בדלקת אלרגית, או בדלקת עפעפיים?
הבן שלנו התחיל לגרד עיניים חזק לפני כמה שנים (במיוחד בזמן הבכי) והרבה פעמים, ולפני שנה אובחן אצלו בלפריטיס (דלקת עפעפיים) ו"עיניים יבשות", ונתנו לו כל מיני טיפות ומשחות נגד היובש בעיניים, והוא לא הרגיש כל כך טוב איתם – בזמן שהטיפה נוגעת לעין הוא מתחיל לגרד עין עוד יותר.
ולפני כחצי שנה אובחן אצלו דלקת עיניים אלרגית ובעפעפיים – תגובה פפילרית קלה (וגם לפעמים מופיע אצלו שעורה בעפעפיים). היו נותנים כל מיני טיפות נגד אלרגיה – אופטילסט, לוטמקס, רלסטט – אבל הם שורפים לו בזמן שניכנסים לעין, ולכן הוא מפחד לשים טיפות גם נגד היובש גם נגד אלרגיה.
כי גם מהדמעות שלו בזמן הבכי הוא מגדר עיניים חזק מאוד…
שאלה מה אפשר לעשות? האם יש טיפות שלא שורפות בכלל או שזה אצל כל בני אדם שונה?
אולי יש דרך אחרת לטפל בדלקת אלרגית ובעיניים יבשות – לא באמצעות הטיפות?
הטיפול באלרגיה ובדלקת עפעפיים שונים לחלוטין. ראשית יש לקבוע מה המחלה ואז לטפל . חשוב גיל הילד מאחר ולפי זה ניתן להתאים תרופות . באופן כללי, לאלרגיה יש טיפות המכילות סטרואידים והן יעילות מאוד אך עלולות להיות תופעות לוואי ויש טיפות ללא סטרואידים שהן פחות יעילות
לדלקת בעפעפיים יש צורך בטיפולים שהם לא קלים לילד כמו ניקוי ריסים , ללא זה אין טעם בכל התרופות שתקבלו . ניתן לטפל בטיפול דרך הפה לאורך חודשים רבים
שלום פרופ', שמחתי למצוא אתר זה..לפני כ-8 חודשים עברתי ניתוח להסרת משקפיים.
לפני הניתוח סבלתי מיובש בזמן שהייתי עם עדשות מגע. למרות שציינתי זאת בפני הפרופ' שניתח אותי נאמר לי שאין חשש ושהיובש לא יחמיר. לצערי ההיפך קרה. מאז כל בוקר (או באמצע הלילה) אינני מצליחה לפתוח את עיני ופתיחתם נעשית ע"י שפשוף מאסיבי וזילוף טיפות דמע. תהליך לא נעים בכלל שלוקח מספר דקות. בנוסף לפני כשבועיים התחילו לי צריבות קשות במהלך כל היום..מה אפשר לעשות? אני משתמשת באופן יומיומי בטיפות דמע של הילו (hylo) ובלילה בג'ל של הילו שלא עוזר כלל עם היובש בבקרים.האם יש לך ג'ל ללילה שאתה יודע שהוא יעיל?
האם הצריבה מראה על החמרה של היובש?סימן לדלקת אולי?
נבדקתי אצל מומחה ולאחר הזרקה מים לתעלת הדמעות הוא אמר שאין חסימה.
יובש לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים הוא תופעה ידועה. הטיפול בתחליפי דמעות ואפשר לנסות גם רסטזיז. לגבי הלילה תנסי ג׳ל ויסקוטירס או ג׳נטיל ג׳ל או משחות כמו דורהטירס אלה עלולים להדביק את הריסים בבוקר. ניתן לשקול פקקים לדרכי דמעות הם עשויים להקל על תחושת היובש במשך היום.
לדוקטור דוד צדוק זה האמייל המתוקן שלי , ולא כפי שכתבתי בתגובה מעליי בטעות.אשמח למזור לעיניי
האם התגובה בעיניים החלה לאחר דלקת עינים עם שימוש בטיפות עיניים שונות ? האם טופלת בסוגים רבים של טיפות עיניים ? אם התשובות שלך לשאלות הנ"ל הן חיוביות הרי יתכן והמדובר בתגובה דלקתית לחומרים המשמרים שבטיפות העיניים. כדאי להפסיק את כל התרופות ולהזליף טיפות סטרואידים ללא חומר משמר (אני מדגיש ללא חומר משמר) למשך מספר שבועות תוך מעקב לחץ תוך עיני
אשמח לשרתך במרפאה בחולון או בבית חולים אסף הרופא
לא יודעת איך הגעתי לאתר הזה אבל אני שמחה מאוד שהגעתי לכאן ויש מישהו שבאמת מבין.אני כבר 4 חודשים לא יכולה לצאת מהבית,העיניים שלי אדומות מאוד והדמע לא מפסיק לי לרגע. פניתי לרופא שהפנה אותי לרופאה שתבדוק אם צינור הדמע שלי לא סתום היא בדקה ואמר. שהכל בסדר והפנתה אותי לדוקטור טובה בן נעים מחשש לכלמידיה. נתנו לי אנטיביוטיקה של דלקת ראות לקחת במשך חודש עם אפסקה כל שבוע.חזרתי אליה אחרי חודש כאשר הגיעו הבדיקות ויצאו תקינות.ועדיין הייתי עם דמעות תחושה לא נוחה בעיניים ואדמומיות יתר היא נתנה לי דוקסולין למשך חודש נוסף וסיסטיין , התקשרתי לאסותא לבקש תור היות והבעיה בעיניים לא נרפאה היה לי איזה יומיים טובים יחסית לא יותר.ביקשתי תור נוסף כי הסברתי שהטיפול לא עזר אלא החמיר לי, היא אמרה לי לפנות לרופא אחר שיתן לי הפניה לבית חולים,היום קניתי טיפות עינים בלי משמר עברתי ב4חודשים 4רופאים שהעבירו אותי מאחד לשני לקולגות שלהם .קשה לי לפתוח את העיניים בבוקר ורוב היום הם צורבות מיובש ודומעות נורא.אני כבר מיואשת כי אני פוחדת שזה ישאר לי לנצח לא יוצאת מבית בגלל שזה נראה פשוט נורא. הרופאים מעבירים אותי מאחד לשני ואף אחד לא אומר לי מה יש לי , אנא עזור לי לפתור את בעיית היובש והדמע זה שורף לי כשזה מאוד יבש וקשה לי לפתוח עיניים בבוקר,אני חוששת שככה אשאר כל חיי. ולא אצא מהבית,אנא אדרך אותי למי לפנות מה לעשות אנני יכולה יותר לחיות בצורה זו בברכה אורטל מקווה לתשובתך המהירה,אשמח גם לדעת אם מתבצע איזשהוא ניסיון בחולים עם יובש קשה,במידה וכן אני יותר מאשמח רוצה כבר לצאת מהסבל הזה
האם התגובה בעיניים החלה לאחר דלקת עינים עם שימוש בטיפות עיניים שונות ? האם טופלת בסוגים רבים של טיפות עיניים ? אם התשובות שלך לשאלות הנ"ל הן חיוביות הרי יתכן והמדובר בתגובה דלקתית לחומרים המשמרים שבטיפות העיניים. כדאי להפסיק את כל התרופות ולהזליף טיפות סטרואידים ללא חומר משמר (אני מדגיש ללא חומר משמר) למשך מספר שבועות תוך מעקב לחץ תוך עיני
אשמח לשרתך במרפאה בחולון או בבית חולים אסף הרופא
האם האתר הזה באמת אמיתי?
http://www.dryeye.co.il
לא ידעתי שאפשר לטפל בעיניים יבשות ע"י תרופה בלבד.
המדובר בטיפות עיניים רסטזיז
ד"ר דוד צדוק שלום
ב67 נפגעתי בעיניי מרסיסי מוקש הקרנית והאישון בעין אחת נפגעה עברו כעשר שנים עברתי ניתוח קטרקט
רגיל
בעין השנייה לפני כשנה עברתי ניתוח קטרקט שהיה בו שימוש בלייזר כדי לבצע פתח להשתלת העדשה היום .
זה כשנה אני סובל מיובש קיצוני אני מטופל היום ב-RESTASIS ו- SAFLUTAN ,HYLO GEL
DURATEARS אני מרגיש הקלה מסויימת אך לצערי בעין הפגועה יותר יש לי ירידה משמעותית בראיה
אני קצת אובד עצות כי איבדתי איכות חיים אני מחפש מי שיכוון אותי לטיפול יעיל יותר ויציל לי את הראיה
תודה
יש לברר סיבת היובש . האם זה מחסר נוזל דמעות או מאידוי יתר (לדוגמא דלקת בעפעפיים). אם זה מחסר נוזל אז ניתן לנסות בנוסף לטיפול שאתה כבר מקבל גם סרום או פקקים לדרכי הדמעות (הכל מפורט באתר שלי). את הרסטזיז ניתן להזליף מאותה האמפולה יותר מאשר פעמיים ביום.
אם הבעיה העפעפיים אז הטיפול שונה וכולל חימום , מסאג' לעפעפיים, משחת סטרואידים , כדורי דוקסילין וניתן לנסות חימום עי ליפיפלו . הכל כתוב באתר שלי תחת דלקת ריסים עפעפיים
שלום דוקטור צדוק!
יש לי יובש קל ולחץ עינית גבולית (21), גם לפעמים מתפוצצים נימים עד שטף דם יחסית גדול באותו עין ימין.
האם יש קשר בין התופעות?
תודה על תשובתך
לא אין קשר. מספר סיבות לדימומים: שיפשוף עיניים, עצירת נשימה עקב ספור, הרמת משאות כבדים, הקאות, התעטשות, לחיצה בשרותים
יש לוודא לחץ דם
ד"ר צדוק שלום
אני סובל מגירודים בעיניים הרגשה של גוף זר מטריד ובלתי נסבל. טופלתי בטיפות ומשחות שלא עזרו לי.
כמו ZYLET ,OPTILAST ,STRODEX, VISCOTEARS,,GENTEAL ועדיין באותה רמה של גירודים
האם תמליץ לי לנסות טיפות ציקלופורין לטיפול בדלקת הלחמית
שזיהה אצלי רופא עניים בבדיקה האחרונה .והאם זה קשור ליובש בעיניים.
רב תודות.
לתחושת הגרד בעיניים סיבות רבות . אם הרופא איבחן יובש ואם אכן הוא צודק באבחנה אזי טיפות ציקלוספורין עשויות לעזור. יש ציקלוספורין מסחרי נקרא רסטזיז מינון החומר הפעיל נמוך מאוד ויש ציקלוספורין בהכנה רוקחית בריכוזים גבוהים אך צורב מאוד
שלום ד"ר צדוק
אני סובל מיובש בעיניים מאז שעברתי ניתוח ליזר להסרת משקפיים בשנת 2004 ובנוסף מדלקת עפעפיים.
מזה שנים אני משתמש במשחת וויסקוטירס וכן במשחה המכילה סיטרואידים כאשר הדלקת מתלקחת.
בשנה האחרונה אני מרגיש החמרה ולפעמים אני משתמש במשחה כ- 6 – 7 פעמים ביום ומרגיש שהדבר לא מועיל.
במשך כל היום אני מרגיש צריבה וכאבים בעיניים והדבר פגע ביכולתי לתפקד בחיי היום יום.
פניתי לרופאים רבים שאמרו כי אין מה לעשות והטיפול היחידי להמשיך בתחליפי דמעות.
האם יש חדש בתחום הטיפול בתסמונת העין היבשה?
חן חן
בברכה
בשאר מועלם
בשאר ערב טוב
ככלל אין חדשה מרעישה מעבר למה שכתבתי באתר
אם יש אצלך בעיה בבלוטות החלב (תברר עם הרופא המטפל ) אז אנו מגייסים חולים לטיפול במכשיר חדש לחימום ומסאז' של העפעפיים. אם אכן יש לך בעיה בבלוטות החלב תיצור עימי קשר בהקדם על מנת לתת לך טיפול זה ללא עלות
טלפון 050-7587348
שלום רב.אובחנתי בדלקת הלחמית האלרגית.סבלתי כמעט שנה עם המון סוגי טיפות,שלא עזרו.רופא האלרגייה שלי נתן לי לבסוף את טיפות ציקלופורין,אשר חוללו פלאים תוך שבוע.סופסוף רואה את הלחמית שלי בצבע לבן ולא אדום.קיבלתי הטיפות לחודש ימים.שאלתי היא,האם ניתן להמשיך בטיפול מעבר לחודש,במידה וצריך,והאם הן בוודאות בטוחות לעיניים.הן צורבות אבל זה בהחלט ניסבל.הן נותנות לי תקווה,שיש מזור לסבל הזה.תודה
כפי שציינתי במיילים קודמים ניתן להשתמש בציקלוספורין לאורך זמן
שלום דר צדוק,
מה השאלה ?
תודה לך…..וסליחה עם תקפתי אותך וזאת לא הייתה הכוונה…אין לי כעס מכוון אלייך, רק לביוקרטיה שיש לנו בארץ ומי שנופל הוא הפציינט בין השורות….
אני כן רוצה לעזור לעוד המון אנשים שידעו שיש תחלפים לתרופות או לחלופין עד לניתוחים…..
כידוע וזה נכון שלא כל תרופה עוזרת ויש לנסות ולנסות ללא יעוש ולהגיע לתרופה שמשפיעה הכי טוב לפציינט…במקרה אני מכיר את פרופ סולומון ופרופ נפתלי שהם מהמכון לחקר העין באוניברסיטה ת"א…
תרופת הליפימיקס כיום משווקת בגרמניה ובאיטליה…(לידיעה בלבד…)
שיהיה לך שבוע טוב …..
למה לא מכניסים את ה-LIPIMIX לארץ תרופה שיכולה לעזור לאנשים עם ארוזיות חוזרות וגם
ליובש בעין ולמנוע המון ניתוחים..כמו הלייזר(שיוצר ברוב המקרים יובש בעיניים)..
כמו כן אני לאחר הוצאת גוף זר(ליפני כ4 חודשים) כדברי הרופאים "הפצע לא נסגר כמו שצריך"
ויש חוסר היצמדות של האפיטל…הרופאים בביה"ח….אמרו או ניתוח לייזר או ניתוח לייזר!!!…
מיותר לומר שהיו ימים מאוד קשים מלווים בכאבים עד כידי-"טיפוס על הקירות"….
ולאחר מספר טיפולים נהפכתי לאדם "חדש" עם קימה בבקר ללא "סיוטים ומחוסר שינה ופחדים"….
שאלתי היא למה לא מספרים לפציינטים על תרופות שעשויות לעזור ליפני ניתוח….
לסכין תמיד אפשר להגיע….האם אתה מכיר את התרופה שנוצרה ב2006 ואת תוצאותיה??….
האם היית ממליץ על תרופה שאינה נמצאת בסל התרופות/או בארץ??ולשמור על האגו….
לי המליץ רופא בכיר מביה"ח על רופא אחר בלי שום משחקי אגו ורק לטובת הפציינט….
גוני
ראשית יש מספר טיפולים שניתן להציע טרם חיתוח הקרנית בלייזר או בסכין ובוודאי קראת בבלוג שלי לגביהם. הליפימיקס הינה תרופה המכילה פוספוליפידים (שומן) ופותחה בארץ ע"י ידידי פרופ' אריה סולומון ומיוצרת באיטליה. התרופה אינה בארץ משום שכל תרופה יש לרשום במשרד הבריאות ועלות הרישום גבוהה. כאשר השוק קטן כמו השוק הישראלי היבואנים לא ממהרים להביא תרופות שיש להם תחרות גדולה. יש בארץ תרופה אחרת המכילה פוספוליפידים וניקראת קטיונורם CATIONORM התרופה מיובאת עי חברת מגאפארם. תרופה זו אושרה ע"י ה FDA רק לאחרונה לשיווק בארה"ב. בעבר היה בארץ תרסיס של פוספוליפידים אך הצרכנים בארץ לא התלהבו ולכן היבוא הופסק. אי אפשר להתווכח עם הצלחה נקודתית אך ככלל אין תרופה אחת הטובה לכולם אלא יש לנסות הרבה תרופות עד שתמצא את האחת שתעזור לך .
בימים אלו מתחיל גיוס מתנדבים הסובלים מסינדרום עין יבשה. ניסוי שלב 2 בניהולו של ד"ר דוד צדוק הסתיים בהצלחה וקיבל את אישור ה- FDA להתחלת שלב 3.
תרופת המחקר ניתנת למטופלים פעמיים ביום בבליעה והיא בעלת פרופיל בטיחותי מירבי.
לפרטים נוספים אודות המחקר: 052-8998672
אני ממש אובד עצות בעניין יובש בעיניים
ה אתם ממליצים
תודה
נצח